FAALİYET ALANLARI
JET GROUT

Zemine uygulanacak jet grout projenin niteliğine ve zemin yapısına göre yüksek basınçlı pompalar ile çimento su karışımı groutun zemine enjeksiyonunun yapılmasıdır.
Hidrolik deliçi makine ile açılan yerlere 400-600 Bar basınçla çimento su karışımı gorutun zemine enjeksiyonu ile zayıf zeminlerde zemin iyileştirmesi yapılmasıdır. Bu tip zemin iyileştirme yöntemi yer altı su seviyesi yüksek olan zeminlerde , yol , tünel ,demiryolu hatları , limanlarda , binaların temel altı zemin iyileştirme projelerinde kullanılmaktadır.
ANKRAJ

Zemin iyileştirme ve iksa uygulamalarında yaygın olarak kullanılan genellikle 25-30cm çaplı kazık uygulamalarıdır. Mini kazık derinlikleri 6~16 mt derinliklerde iksa uygulamaları ve temel altı zemin iyileştirmesi ve yük taşyıcı kazıklar olarak yapılmaktadır.
emin iyileştirme ve iksa uygulamalarında yaygın olarak kullanılan 25-30 cm. çaplı kazık uygulamaları mini kazık olarak adlandırılmaktadır. 12-15 m. derinliğe kadar olan iksa uygulamalarında ankrajlı olarak ve temel altlarında zemin iyileştirme işlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Mini kazık uygulamalarında kazık makinesi ise delgi işlemini takiben hazırlanan demir donatı kuyu içerisine indirilir. Donatı indirilen kuyuya beton dökümü yapılarak mini kazık uygulaması tamamlanır. Yeraltı su seviyesinin yüksek olduğu zeminlerde donatıya enjeksiyon hortumları bağlanır. Donatı indirildikten sonra kuyuya beton yerine mıcır dökülür. Daha sonra donatı ile berber kuyuya indirilen enjeksiyon hortumlarından aşağıdan yukarıya doğru çimento şerbeti basılarak mıcırların arasındaki suyun yukarı çıkması ve yerine çimento şerbetinin suyun yerini alması sağlanır.
MİNİ KAZIK

İksa fore kazık veya mini kazık olarak imal edilen iksaları , yatay kuvvetleri tutmak amaçı ile beton kuşak veya betonarma perdelere yapılmasıdır.
Zemin yükünden gelen yatay kesme kuvvetlerinin , karşılanması amacı ile öngermeli çelik halat kullanarak , germe kirikosu yardımı ile bu halatların gerdirilip zeminin tutması sağlanılır.
FORE KAZIK

Fore Kazık imalatının ilk işlemi aplikasyonlarının doğru olarak çakılmasıdır. Aplikosyondan sonra Fore kazık makinesi, noktaya gelerek delgi işlemine başlar. Delgi için su bulunan zeminde Bucget, siltli ve killi zeminlerde Auger aparatlarıyla delgi yapılır.
Fore kazık 65-80-100-120 cm. olarak imal edilir. Fore kazık yapım aşamaları;
• Zeminin istenilen kota kadar istenilen çapta açılması.
• Demir donatının kuyuya indirilmesi.
• Beton dökmek için hazırlık amaçlı Tremine borusunun indirilmesi.
• Betonun tremine borusun aracılığı ile dökülmesi.
• Tremine ve varsa kılıf borusunun (casing) çekilmesi.
ZEMİN ÇİVİSİ

Temel amacı bina zemininin direncini arttırmak olan bir çalışmadır. Şevin en üst noktasından başlayıp aşağıya doğru şevin içine delikler açılır. Bu deliklerin çapı, 15-16 cm. aralığında olup, uzunlukları ise 6 metre ile 20 metre arasında değişebilir. Tepeden aşağıya doğru inildikçe kazılan deliğin uzunluğu artar, daha sonra kazılan bu deliğin içine 32'lik demir atılır, bu demire bir de hortum bağlanır, bu hortumun işlevi içeriye çimento basılabilmesidir. Demir atıldıktan sonra, önceden sırf çimentodan yapılan harç kullanılan hortum yardımıyla deliğe enjekte edilir, bu işlem bittikten sonra önceden hazırlanmış demir sistemi hasır şeklinde duvarın üstüne örülür, bu demir sisteminde 8lik demir kullanılır, daha sonra döşenen bu demirin üstüne beton püskürtülür, tekrar demir döşenir, beton atılır, atılan betonun kalınlığı en az 15 cm. olmalıdır.
İdeal olan ise 20 cm. civarında olanıdır, bu şekilde şevden aşağı seviyelere inilmiş olur, delikler arası yatay mesafe 2 metre düşey mesafe ise 1.5 metre civarındadır.
Püskürtmenin kuru karışım ve yaş karışım olmak üzere iki farklı tipi vardır. Kuru karışım işlemde, karışımdaki tüm malzemeler su katılmaksızın karıştırılır ve sonra su, karışım hortum ucundan hava basıncıyla dağıtılırken eklenir. Yaş karışım yöntemde, karışımdaki tüm malzemeler suyla kombine haldedir ve karışım yüzeye hortumdan hava basıncıyla ıslak olarak ilerleyerek püskürtülür. Püskürtme Betonda kullanılan katkıların başlıcaları; priz hızlandırıcılar, plastisiteyi arttırıcılar uçucu kül, stabilizörler, mikrosilikat, çelik ve fiber katkılardır
SHOTCRETE

Püskürtme beton su, agrega, çimento ve isteğe bağlı olarak katkı karışımından oluşan harcın basınçlı hava ile istenilen bir yüzeye püskürtülmesi olarak tanımlanabilir. Püskürtme beton; yöntemleri ve uygulamadaki farklarından dolayı geleneksel betondan ayrı olarak tanımlanmasına sebep olmuştur.
Ayrıca püskürtme beton ekipmanlarından dolayı katkıların kullanımı da geleneksel betondakinden farklıdır. Püskürtme beton standartlara uygun biçimde hazırlandığı ve uygulandığı takdirde diğer malzemelere göre daha iyi bir aderans özelliği sergileyen sağlam ve dayanıklı bir yapı malzemesidir.